ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώιμη παραγωγή μεσογειακού τυριού 7,200 χρόνια πριν

 

Μια ανάλυση των υπολειμμάτων λίπους σε αγγεία από δύο νεολιθικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κροατία έχει αποκαλύψει στοιχεία χρήσης γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση (μαλακά τυριά και γιαούρτια) από περίπου 7.200 χρόνια πριν.

Η πρόσβαση στο γάλα και στα τυριά έχει συνδεθεί με την εξάπλωση της γεωργίας στην Ευρώπη που ξεκίνησε πριν από περίπου 9.000 χρόνια.

Όμως, τα στοιχεία για την παραγωγή τυριού στη Μεσόγειο έχουν μέχρι σήμερα χρονολογηθεί μόνο μέχρι την αρχή της Εποχής του Χαλκού, περίπου πριν από 5.000 χρόνια.

Στην νέα τους μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανέλυσαν σταθερά ισότοπα άνθρακα των λιπαρών οξέων που διατηρήθηκαν σε αγγεία από δύο νεολιθικά χωριά (Pokrovnik και Danilo Bitinj), στις ακτές της Δαλματίας ανατολικά της Αδριατικής θάλασσας και βρήκαν άμεσες αποδείξεις για πολλά νωρίτερη παραγωγή τυριού.

Αυτά τα χωριά ήταν κατοικήσιμα μεταξύ 6000 και 4800 π.Χ. και διατήρησαν διάφορους τύπους κεραμικής σε όλη αυτή την ηλικιακή κλίμακα.

Η ανάλυση της ερευνητικής ομάδας βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για το γάλα, μαζί με το κρέας και τα ψάρια, καθ ‘όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στοιχεία για το τυρί τα οποία ξεκινούν γύρω στο 5200 π.Χ.

Οι κάτοικοι του Pokrovnik και του Danilo Bitinj φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει ειδικούς τύπους αγγειοπλαστικής για την παραγωγή διαφόρων τροφίμων, ενώ τα υπολείμματα τυριού είναι τα πιο κοινά σε ρυτά και κόσκινα.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παραγωγή τυριού ξεκίνησε στη Μεσόγειο πριν από 7.200 χρόνια, όταν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είχαν υποστεί ζύμωση, ήταν εύκολα στην αποθήκευση και σχετικά χαμηλά σε περιεκτικότητα σε λακτόζη, και αποτελούσαν σημαντική πηγή διατροφής για όλες τις ηλικίες στους πρώτους γεωργικούς πληθυσμούς.

“Αυτό ωθεί πίσω την παραγωγή τυριών κατά 4.000 χρόνια”, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους. “Η παρουσία γάλακτος σε αγγεία στην περιοχή αυτή παρατηρείται ήδη πριν από 7.700 χρόνια, 500 χρόνια νωρίτερα από τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση”.

“Η ανάλυση DNA των πληθυσμών σε αυτή την περιοχή δείχνει ότι οι ενήλικες είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά τα παιδιά ήταν σε θέση να καταναλώνουν γάλα άνετα μέχρι την ηλικία των 10 ετών”.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η παραγωγή τυριού και η σχετική κεραμική τεχνολογία αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες που είχαν συμβάλλει στην επέκταση των πρώιμων αγροτών στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Η μελέτη αυτή παρουσιάζει την πρώτη απόδειξη της παραγωγής τυριού μέσω προσδιορισμένων σταδίων γαλακτοπαραγωγής σε λειτουργικά συγκεκριμένα σκάφη στην περιοχή της Μεσογείου πριν από 7000 χρόνια.

“Προτείνουμε ότι η παραγωγή γάλακτος και τυριού στους πρώτους Ευρωπαίους αγρότες μείωσε την παιδική θνησιμότητα και βοήθησε στην τόνωση των δημογραφικών μετατοπίσεων που ώθησαν τις αγροτικές κοινότητες να επεκταθούν στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη”, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Ε.ΣΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ blogspot.com

ΠΗΓΗ journals.plos.org


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ