ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ





ΠΗΓΗ

 Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος σε νεαρή ηλικία έγραψε τα «Αργοναυτικά», ένα έπος που περιγράφει την ιστορία του Ιάσωνα και των Αργοναυτών για να πάρουν το Χρυσόμαλλο δέρας. Μέσα στα μέρη από τα οποία πέρασε η Αργώ ήταν και η Κρήτη όπου οι Αργοναύτες προσέγγισαν για να εφοδιαστούν με νερό και άλλα εφόδια .

Την Κρήτη εκείνη την εποχή φύλαγε από τις επιδρομές, ένα τεράστιο χάλκινο κατασκεύασμα, ο Τάλως , τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στον βασιλιά Μίνωα, για να φυλάει την Κρήτη.

Ο Τάλως ήταν ένας τεράστιος χάλκινος γίγαντας που κρατούσε σε απόσταση τα άγνωστα πλοία, που πλησίαζαν την Κρήτη πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Αν οι άγνωστοι είχαν ήδη αποβιβαστεί, τους έκαιγε με την ανάσα του ή πυράκτωνε το χάλκινο σώμα του σε κάποια φωτιά, τους αγκάλιαζε σφιχτά πάνω του κι έτσι τους έκαιγε.

Η Μήδεια χρησιμοποίησε και πάλι τα μαγικά της για να καταστρέψει τον Τάλω, ο οποίος έχασε όλη του την ενέργεια και έπεσε σαν άψυχο κουφάρι που ήταν στην παραλία της Κρήτης. Οι Αργοναύτες πανηγύρισαν την νίκη αυτή και πήραν τα απαραίτητα εφόδια προτού αναχωρήσουν και πάλι προς τα βόρεια για την Ιωλκό. Το μέρος στο οποίο διαδραματίστηκαν όλα αυτά , δεν είναι άλλο από το ακρωτήριο Σαμώνιο ή αλλιώς Κάβο Σίδερο.